Bez povlačenja u osamu na molitvu, nema duhovnog napretka. Ako želimo napredovati u duhovnom životu, prvo se trebamo povući u osamu. “Povlačenje u osamu” je vrijeme koje posvećujemo Bogu, u razmjernoj tišini i samoći, u molitvi i razmišljanju o Božjoj volji.

Danas ljudi ne znaju otići u osamu, gdje mogu sresti sebe u nutrini svoje duše, u miru i tišini. Najčešće bježe od sebe i od svoje nutrine, a boje se tišine, osama i povlačenja u samoću.

„…samo u šutnji Riječ može naći prebivalište u nama, kao što se dogodilo u Mariji, koja je istovremeno žena Riječi i šutnje” (66). Bez šutnje se ne čuje, ne sluša, ne prima se riječ. (…) Isus se sam povlačio u mjesto izdvojeno od mnoštva i samih njegovih učenika da moli u tišini i živi svoj sinovski odnos s Bogom.

Šutnja je kadra stvoriti duboko u nama unutarnji prostor, da se u njemu nastani Bog, da bi njegova Riječ ostala u nama, da bi se ljubav prema njemu ukorijenila u našem umu i u našem srcu, te pokrenula naš život….( Papa Franjo; kateheza na općoj audijenciji 7. ožujka 2012.)  

 Ako želiš zaroniti u ovo molitveno čitanje potraži mjesto samoće, šutnje, – tvoja soba ili neko samotno mjesto – tu je mjesto gdje te Bog stavlja na kušnju i na taj način te odgaja , tješi i hrani. Tu će biti i Protivnik koji te poziva da bježiš, koji ti samoću čini teškom ali se ne daj slomiti, uhvati se u borbu sa đavlom, jer Gospodin nije daleko od tebe.Pomozi si slikom Isusa, zapaljenom svijećom , križem… Moraš biti svjestan, da nisi tu da proučavaš i čitaš riječ Božju već stojiš pred Gospodinom, spreman da slušaš u razgovoru s njim.

U duhovnim ježbama Bog te poziva u samoću, u šutnju da govori tvome srcu. Riječ mora pasti u tebe kao u dobru zemlju.Uz Bibliju. Čitanju je potrebna je pozornost i  opuštenost, jer se čitanje obavlja slušanjem ! Ne žuri se. Čitanje neka bude opušteno jer se čitanje obavlja slušanjem ! Riječ mora biti slušana.

Razmatraj – to znači produbiti poruku što si je pročitao i koju ti Bog hoće priopčiti. To iziskuje napor, umor.

Ne misli da ćeš ondje naći što već znaš, to je preuzetnost. Budi ponizan pa ponekad priznaj da si malo ili ništa shvatio. Razumjet ćeš kasnije. Ako si nešto shvatio “preživaj ” riječi u svome srcu i potom ih primjenjuj na sebe, na svoje stanje i ne propusti obaviti ispit savjesti.
Divi se onome koji govori tvome srcu, čudi se riječi što je tako stavljena u tvoje srce, dopusti da te Riječ, povuče, preobrazi u sliku Sina Božjega. Oblikuj svoj život prema životu njegova Sina.
Zadrži ono što si vidio, čuo, okusio u božanskom čitanju, čuvaj to u svome srcu, idi među ljude i daj im ponizno taj mir i taj blagoslov što si ga promio. Bog te treba u svijetu da načini ” novo nebo i novu zemlju”.                     

U našoj župi Sv. Ivana Pavla II. U Petrinji održavat će se duhovne vježbe  u šutnji i postu u više termina uz nazočnost svećenika i suradnice Deanović B. Program se sastoji od predavanja, osobnog razmatranja, Euharistijskog klanjanja, slavlja svete Mise; postoji mogućnost za ispovijed i duhovni razgovor. 

Evo termina za 2018. godinu…

 

SRPANJ : 8, 9, 10, 11,

 

RUJAN : 9, 10, 11, 12,

 

PROSINAC : 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

 fra Ante