Što možemo naučiti od Marije i njezine vjere? Sigurno mnogo toga. Ponajprije da je vjera Božji dar koji je potrebno čuvati, hraniti duhovnom hranom i iz dana u dan oplemenjivati.

Onaj tko ne čuva svoju vjeru nego je dovodi u opasnost lošim sadržajima u svojem životu, grijesima, raznoraznim moralnim nečistoćama, razvratnošću, neprestano dovodeći u sumnju ono što Crkva ispovijeda i vjeruje i sl. vrlo lako može do te mjere ugroziti svoju vjeru da je u potpunosti izgubi ili da mu ona bude samo nebitni detalj u životu iz kojega neće crpiti snagu  nego će se samo prigodno nazvati kršćaninom, a da u stvarnosti to nema nikakva dubljeg značenja i smisla. 

Marijina vjera bila je ustrajna i nepokolebljiva. Problemi i poteškoće će nas prije ili kasnije sustići. Mariju su također sustigli.

Biti vjernik ne znači živjeti pod staklenim zvonom bez ikakvih problema i briga. Biti vjernik poput Marije znači ozbiljno se suočiti s problemima i nikada ne gubiti nadu da je Bog blizu i da me čuje, da vodi moj život, iako se meni u tom trenutku tako ne čini niti osjećam njegovu nazočnost i blizinu. Nikada Marija nije u to posumnjala, pa čak ni onda kada je stajala pod križem svoga Sina ili pak kada je njegovo mrtvo tijelo držala u svom krilu. Bol je to koju može iskusiti samo majka. Ni u tim trenutcima Marija nije posumnjala u Boga i njegovu ljubav. 

Nažalost, mnogi vjernici kada se nađu u teškim trenutcima u svom životu, počinju sumnjati u Boga, odbacuju ga, ne prihvaćaju da je Bog ljubav jer tu njegovu ljubav identificiraju samo sa sobom i svojim trenutnim potrebama. Kao da Bog ne ljubi jer meni ne želi u tom trenutku pomoći. Razmišljajući na taj način ponekad se zna dogoditi da se vjera trajno izgubi i tada je potreban mukotrpni, ponekad i višegodišnji napor da se vjera ponovno izgradi i osnaži.

Vjera nas ne oslobađa od poteškoća u životu nego tim poteškoćama daje smisao. Ono što meni nema smisla ili ono u čemu ja ne mogu pronaći dublji smisao, ne znači da je bez smisla nego znači da ja u tom trenutku ne mogu vidjeti bolje ili dublje.

Marijina vjera uči nas da i patnja i smrt imaju smisla jer iza svega toga dolazi zora uskrsnuća. Uskrsnuće osmišljava ono u čemu mi ne vidimo smisao, osvjetljava tamu koju mi sami ne možemo rasvijetliti. Zato Krist Uskrsli jest Svjetlo svijeta i njemu se trebamo predati.

Na koncu, Marija je uzor vjere i prva koja je povjerovala u svoga Sina Isusa Krista. Ona nam je trajni primjer i nadahnuće.

Promatrajući nju, možemo vidjeti da je vjera nešto konkretno, stvarno i da je vjera ona snaga koja nas ovdje na zemlji preobražava i osnažuje. Nemojmo se zaboraviti moliti Blaženoj Djevici Mariji da nam ojača vjeru, pogotovo u trenutcima naših sumnji i kušnji.

Samo nas vjera u Boga spašava, a taj je Bog postao čovjekom i pokazao nam put kojim nam je ići. Blažena Djevica Marija najbolji je ovozemaljski primjer nasljedovanja Isusa Krista. Krenimo i mi tim putem.

fra Ivan Macut