Svećeničko i redovničko zvanje posebna je milost Božja. Božji dar kojim Bog nekoga poziva da čitav svoj život posveti Njemu i braći ljudima. Bog svoj poziv pojedinoj duši priopćuje na različite načine i daje za to potrebne darove. Lijepo je to, dobro, korisno i hvale vrijedno kad netko postane liječnikom i bori se čitava života protiv bolesti od kojih ljudi trpe i pate.

Ali svi znamo za jednu bolest koju ne može ukloniti ni jedan kirurški nož. Ta je bolest stara koliko i samo čovječanstvo. Pogađate; to je grijeh, zloća, opačina. Potrebno je da se nađe netko tko će se odazvati Božjem pozivu i liječiti ljude od te strašne i zarazne bolesti. Lijepo je to, dobro, korisno i hvale vrijedno biti odgajatelj, nastavnik, profesor te čitava života ljude odgajati i učiti. Ali tko će nam i reći ono bitno i glavno? Tko će nam dati odgovor na ona vječna i goruća životna pitanja: odakle smo mi, tko smo zapravo, kamo to idemo, zašto smo se uopće rodili, koji je smisao i cilj našega života i što nas čeka nakon smrti? 

I zato je potreban netko tko će se odazvati Božjem pozivu i uputiti nas onom cestom kojom ćemo sigurno stići u vječnost, za što smo i stvoreni.

Možda će netko od mladih pitati: što je potrebno da bi netko izabrao duhovno zvanje? Traži se sve ono što je potrebno za neko drugo zvanje: tjelesna i duhovna sposobnost, želja, i spremnost biti svećenikom, redovnikom, časnom sestrom. Tko posjeduje te Božje darove, pozvan je biti posrednikom između Boga i ljudi. On je pozvan služiti Bogu i braći ljudima.

Mladi prijateljí! Ako ste tjelesno, duševno, duhovno, ćudoredno i umno sposobni, te ako iskreno želite prihvatiti svećeničko ili redovničko zvanje, budite sigurni da vas Bog zove. Stoga se odvažite i odazovite Božjem pozivu. Nećete se pokajati. Jer, tko ostavi sve poradi Krista i poradi izravna svjedočenja njegove evanđeoske ljubavi prema Bogu i bližnjemu, primit će stostruko već na ovom svijetu i baštiniti vječni život. Primit će to u radosti svjedočenja i baštiniti u sigurnosti spasenja.

Jer pozvan si na ono najveće što postoji, ako se tako može reći: pozvan si svjedočiti Božju ljubav i istinu u mraku i magli ovoga umornoga svijeta, naviještati radosnu vijest spasenja onima koji je još nisu čuli, krijepiti Kristovim sakramentima sve one umorne i opterećene na putu ove mučne suzne doline. 

Nemoj reći: „Nije to za mene!” Radije se pomoli Bogu da ti otkrije svoje planove s tobom!

Pozvanima u duhovna zvanja sveti papa Ivan Pavao II. upućuje ove zanosne riječi:: „Krist vas zove u divnu pustolovinu! Njemu ste potrebni vi, vaše osobe, vaša vjera, vaša ljubav i vaša svetost. On želi govoriti ljudima današnjice vašim glasom. Želi darivati svoje Tijelo za jelo vašim rukama, opraštati vašim posredništvom, ljubiti vašim srcem i spasavati vašim naporom. Naići ćete na poteškoće, ali ne zaboravite da ljubav pobjeđuje svaku poteškoću.“

MOLITVA PAPE IVANA PAVLA II.

Zaključimo ovu pobudu molitvom istoga Pape: „Gospodine Isuse, Ti si pozvao one koje si htio pozvati. Pozovi mnoge od nas da radimo za Tebe i s Tobom. Ti koji si rasvijetlio riječju sve pozvane, rasvijetli i nas darom vjere u Sebe. Ti, koji si pozvane pomogao u poteškoćama, pomozi i nas da pobijedimo svoje poteškoće danas. I ako pozoveš kojega od nas da se potpuno posveti Tebi, neka Tvoja ljubav ogrije to zvanje od njegova nastanka. Neka mu dade rast i neka ga uzdrži do kraja. Amen.“

fra Petar Ljubičić