Beatifikacija pape Ivana Pavla II. nije se slučajno dogodila baš u nedjelju Božanskog milosrđa. Naime, Ivan Pavao II. je  i preminuo je 2. travnja 2005. godine, u noći koja je prethodila blagdanu Božanskog milosrđa.

Taj je blagdan sam Ivan Pavao II. bio odredio za prvu nedjelju poslije Uskrsa, prema želji koju je Gospodin Isus Krist obznanio sv. Faustini Kowalskoj, nositeljici Božanskog Milosrđa ovim riječima:

„Kćeri moja,govori cijelome svijetu o mojem neiscrpnome milosrđu. Ja želim da blagdan Božanskoga milosrđa bude utočište svih duša, poglavito svih grješnika. Toga dana izlit će se punina mojega milosrđa. Ja ću izliti čitavo more milosti na duše koje se budu približile tom izvoru. Tko god se toga dana ispovijedi i pričesti, dobit će potpun oprost od grijeha i kazna za grijehe. Neka se nitko ne boji pristupiti k meni, makar njegovi grijesi bili najopakiji. Želim da se Blagdan mojega milosrđa svečano proslavi na prvu nedjelju nakon Uskrsa“

Papa Ivan Pavao II., još kao nadbiskup u Krakowu 1978. godine kratko vrijeme prije dolaska na Stolicu sv. Petra – dao je i prvo službeno Crkveno odobrenje za pobožnost Božanskom milosrđu. Naposljetku je on kao Papa proglasio Faustinu Kowalsku blaženom na osminu Uskrsa 1993.; potom ju je kanonizirao kao sveticu na osminu Uskrsa 2000. godine. U samoj homiliji na misi kanonizacije sv. Faustine, ustanovio je i Nedjelju Božanskog milosrđa kao blagdan za cijelu Crkvu. Tom prigodom je rekao: „Ovo je najsretniji dan u mojem životu.“

U svojoj knjizi Ustanite, hajdemo, papa Ivan Pavao II nije skrio radost što je baš on bio taj koji je dobio milost svetu Faustinu proglasiti svetom! Naime riječ je o svetici o kojoj su se dugo vremena vodile polemike te je zbog svojih mističnih doživljaja i vizija bila proganjana, a njezina djela koja su nastala u čistoj poniznosti i poslušnosti pred ispovjednikom, pokušavala su se prikazati kao lažna proroštva, što je križ gotovo svakog sveca i mistika!

Papa Ivan Pavao II. tako piše: ‘Sjećam se kako sam za vrijeme rata, dok sam bio radnik u tvornici Solvay, što je bilo u blizini samostana, više puta išao sam na grob sestre Faustine koja tada još nije bila proglašena blaženom. Kod nje je sve bilo izvanredno jer je bilo nepredvidivo. Kada se uzme u obzir da je ona bila tako skromna djevojka. Zar sam u to doba mogao i zamisliti kako ću je moći prvo proglasiti blaženom a potom i svetom?Stupila je u samostan u Warsawi, premještena je potom u Vilinus i na kraju u Krakow. Upravo je ona nekoliko godina prije rata imala viđenje velikog milosrdnog Isusa koji ju je pozvao da bude apostol štovanja Božjeg milosrđa što se potom posvuda u crkvi raširilo. Sestra Faustina umrla je 1938 godine. Odatle je, iz Krakowa štovanje milosrđa Božjeg ušlo u velik niz događaja svjetskih razmjera.

Kada sam postao nadbiskupom, povjerio sam vlč. profesoru Ignaciju Rozitskome da prouči njezina djela (djela sestre Faustine). Najprije nije htio. Potom je temeljito studirao dostupne isprave i na kraju je izjavio: To je predivna, mistična duša’.

Ivan Pavao II nesumnjivo je također bio velika mistična duša koja je Kristovom ljubavlju osvojila čitav svijet. Bio je Marijin papa. Njegovo poznato geslo bilo je Totus Tuus Maria što u prijevodu znači: Sav tvoj Marijo. Svećeniku don Gobbiju začetniku Svećeničkog marijanskog pokreta, Gospa u Fatimi otkrila je da je upravo ona odabrala i pripremala papu Ivana Pavla II, kao svog ljubljenog sina za veliku posljednju bitku u kojoj će trijumfirati Njeno Bezgrešno Srce.

I doista, njegova milosrdna djela, poput posvećenja cijelog svijeta Bezgrešnom Srcu Marijinom, te slušanje glasa Isusa Krista preko sestre Faustine Kowalske i uspostava ovog čudesnog blagdana, znak su da je srce ovog pape bilo potpuno uronjeno u mistično srce Nebeske Majke koje kuca za svu svoju djecu, posebno za onu koja su daleko od Njenog Sina.

Jer taj blagdan, dan je  kad se krv i voda iz srca Isusova otvara za sve – i za najokorjelije grešnike koje Isus tako silno želi vratiti k sebi!

A papa Ivan Pavao II. bio je taj koji je to srce otvorio za cijeli svijet, te i sam u to milosrđe uronio u trenutku svoje zemaljske smrti!

pripremila: Marija