Gospodine, darivaš nam vrijeme za naš duhovni put. U korizmi ne želimu bježati od stvarnosti, nego u Tvojoj prisutnosti stati pred sliku svojih života. Na hodočašću u Međugorje dopustit ćemo svojim savjestima da progovore puninom svoga glasa… Neka nam proročki objave naše grijehe… Po Tvojoj dobroti naša sloboda može rasti, kada nas Tvoj Duh povede slomit ćemo grešni jaram koji nas dijeli od Tvoje milosti…

Doista, Bog “nas nije samo oslobodio grijeha, nego nas je i učinio dostojnima svoje ljubavi… uresio je našu dušu i učinio je lijepom, poželjnom i ljupkom”.

A kad Pavao kaže da je Bog to učinio po krvi svoga Sina, sv. Ivan Zlatousti kliče: “U svemu tome nema većega od toga da je Bog svoju krv prolio za nas. Veće od posinstva i od ostalih darova jest to da ni Sina svojega nije poštedio (usp. Rim 8,32); velika je stvar doista to da su nam otpušteni grijesi: ali još je veće što se to dogodilo po krvi Gospodinovoj”.

Hod kroz korizmu jest, hod vjere u kojoj proživljavamo proces ozdravljenja i oslobođenja. Bog nas po svojoj Riječi ozdravlja od naših slabosti i bolesti, kojih trebamo prepoznati i dati im ime. Koliko ćemo biti iskreni i moći odgovoriti na pitanje: „Što želiš da ti učinim?“, toliko će nas Bog moći i ozdraviti.

U posljednje vrijeme, Bog nam pokušava pomoći da ispravimo svoju sliku o Njemu. Lurd, Fatima, Guadalupe, Međugorje – sinonim su za Gospina ukazanja. Poput Isusa, Marija dolazi siromašnoj djeci i neukim siromasima. Njima objavljuje svoju poruku – Presveto Trojstvo. Oni je mogu čuti i prihvatiti u jednosavnosti srca. Poruka nije samo ono što Marija govori nego, još više, ono što ona jest. Marija govori o potrebi obraćenja, vjere, molitve, pouzdanja u Božje milosrđe, o potrebi promjene srca, o potrebi evangelizacije…

Marija je u mjesta svojih ukazanja privukla nepregledna mnoštva ljudi koji su željni upravo te majčinske ljubavi. Ona jednostavno privlači – no ne privlači prvenstveno k sebi, nego k Bogu; po svome Sinu privlači k Ocu. Tko je iskusio Marijinu ljubav, taj zna da je ista takva ljubav, ljubav Oca prema nama. Marija je, bolje rečeno, odsjaj Božje ljubavi koji nas privlači da svoja srca bez straha otvorimo Bogu, te da prihvatimo istinitu sliku Boga kao ljubljenog Oca.

Dragi župljani, dođimo ove korizme u ozračje Isusa Krista koji će nam pomoći da ponovno otkrijemo dar vjere koju smo primili u krštenju…

Stoga, pođimo na ovo korizmeno hodočašće u Međugorje, jer ono je vrijeme obnove Saveza s Bogom…  Neka nam bude vrijeme vjerskog sazrijevanja. Oslobođeni od svega što nas koči da budemo sveti i neporočni. Oslobodimo se instant zadovoljstva i instant religioznosti.

Oslobodimo se iskušavanja Boga. Oslobodimo se želje vladati nad drugim. Žrtva koju odabiremo kroz korizmu mora imati otvoreno ponizno srce za okajavanje i zadovoljštinu za grijehe te ulazak u dublju spoznaju samih sebe.

Zato, ohrabrimo se i pođimo 8. 9. i 10. ožujka 2018.god. u Međugorje – k Mariji i Isusu!. Učinimo sve da nam životi postanu bolji i kvalitetniji…  neka nas snaga milosti Božje vodi i hrabri.

fra Ante