Korizma, vrijeme intenzivnog duha molitve, promišljanja, pokore i posta,  liturgijsko vrijeme koje nas poziva  na odlučnije življenje svoga kršćanskog života… Poziva nas da sjednemo do Gospodinovih nogu i slušamo njegovu riječ. To Isus potvrđuje riječima: »Tko ljubi mene, čuvat će moju riječ, i Otac moj ljubit će njega, i k njemu ćemo doći i u njega ćemo se nastaniti.« (Iv 14,23).  

A što znači da nas Otac ljubi? Dariva nam ne nešto, nego Nekoga, to jest Sina svoga Isusa Krista… Po riječima »Otac moj ljubit će njega«, Bog izražava da je stalno zbivanje, događanje, da nas vječno ljubi.

Međutim, što prvo trebamo? Čuvati njegovu riječ, jer  »Tko ljubi mene, čuvat će moju riječ, i Otac moj ljubit će njega, i k njemu ćemo doći i u njega ćemo se nastaniti« (Iv 14, 23).

Čuti, slušati, primiti i čuvati Njegovu riječ donijet će ti Vječni ljubavni Zagrljaj. Zar to nije najbolji izbor? Zato kroz dane duhovne obnove sjedimo do Učiteljevih nogu, slušajmo, primimo i čuvajmo Njegovu riječ kako bi u naš život ušao Najbolji Život – Isus Krist!

Na samom početku korizme čuli smo Isusov poziv : “Obratite se i vjerujte Evanđelju”! Poziv na obraćenje poticaj je na povratak u zagrljaj Boga, nježnoga i milosrdnoga Oca, poticaj na pouzdanje u Njega, na povjerenje Njemu poput djece koju je usvojio i koja su preporođena njegovom ljubavlju. Mudrom pedagogijom Crkva ponavlja da je obraćenje milost, dar koji otvara srce beskrajnoj Božjoj dobroti. On sâm svojom milošću pretječe našu želju za obraćenjem i prati naše napore prema punom prianjanju uz njegovu spasonosnu volju. Obratiti se, dakle, znači dozvoliti da nas osvoji Isus (usp. Fil 3,12) te se s njime “vratiti” Ocu.

Po snazi ljubavi Božje, po tom božanskom pozivu na život, čovjek je stvorenje Božje. A po daru Sina Božjega koji je čovjekom postao, svi smo pozvani na dostojanstvo djece Božje.

U njemu Bog nam je dao sigurnost da je s nama, među nama: “Lisice imaju jazbine i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio” (Mt 8, 20). Isus nema kuće jer je njegova kuća narod, njegova smo kuća mi, njegovo je poslanje otvoriti svima Božja vrata, biti s Božja prisutnost s ljubavlju.

Duhovnu obnovu u našoj župi Sv Ivana Pavla II. u Petrinji 21. i 22. ožujka 2018. godine predvodi vlč. Ćiril Ćuš iz Žetala, koji sada svjedoči o Isusu i o tome kako je Isus promijenio njegov život. 

Dođimo, slušajmo, obratimo se, dozvolimo Isusu da nas osvoji! Postanimo „njegova kuća“, da bismo mogli biti Božja prisutnost ljubavi u obitelji, na radnom mjestu, s bližnjima…

(sve obavijesti o duhovnoj obnovi možete dobiti na tel. župe broj  044 813107)

fra Ante