Papa Ivan Pavao II. u okružnici „CRKVA O EUHARISTIJI“ govori da je „Čašćenje Euharistije izvan Mise neprocjenjiv dar u životu Crkve. To je čašćenje usko združeno sa slavljenjem euharistijske Žrtve. Kristova prisutnost pod svetim prilikama koje se čuvaju nakon Mise – prisutnost koja traje sve dok postoje prilike kruha i vina – proizlazi iz slavljenja Žrtve te teži pričesti, sakramentalnoj i duhovnoj. Na pastirima je da ohrabre, i po osobnom svjedočanstvu, euharistijsko štovanje, osobito izlaganjem Presvetog Sakramenta, kao i molitve klanjanja pred Kristom prisutnim pod euharistijskim prilikama.

Ugodno se je zadržati s Njime te, poput ljubljenog učenika Ivana naslonivši glavu na njegove grudi ( Iv 13, 25), biti dodirnut neizmjernom ljubavlju njegova srca.

Ako se kršćanstvo u naše vrijeme mora razlikovati nadasve po „umijeću molitve“ kako ne osjetiti obnovljenu potrebu provesti duže vrijeme u duhovnom razgovoru, u tihu klanjanju, u stavu ljubavi pred Kristom prisutnim u Presvetom Sakramentu? Koliko sam puta, draga moja braćo i sestre, ovo iskusio i dobio snagu, utjehu i pomoć.

Ovu nam praksu, koju Učiteljstvo uvijek iznova hvali i preporučuje, svjedoče brojni sveci svojim primjerom. Na osobit se je način u tome istaknuo sv. Alfonzo Marija Liguori koji je zapisao:

„Među svim pobožnostima, klanjanje Isusu u Presvetom Sakramentu prva je poslije sakramenata, Bogu je najdraža, a nama najkorisnija.“

Od utorka (6. lipnja) – pa sve do Tijelova, u našoj župi Sv. Ivana Pavla II. u Petrinji započinje Devetnica  danonoćnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu – kao duhovna priprema za proslavu blagdanaTijelova…

Pozvani smo da se klanjamo Isusu poklonom kakav Mu dugujemo od njegova prvog  časa začeća u krilu Djevice, pa sve do pogrda, poniženja i križa, gdje je Otkupiteljevo Srce doseglo vrhunac Božje ljubavi.

Dođimo, prignimo koljena pred ljudskim Srcem Boga-Čovjeka, zahvaćeno“živom vatrom“ trojstvene ljubavi koja se nikada ne gasi. Predajmo se Bogu koji se hoće ostvariti u našoj konkretnoj svakodnevici. Dođimo na klanjanje, jer ono je susret s Kristom koji se predao za nas: da i mi u predanju naše ljubavi iskusimo njegovu ljubav u sebi i predamo je dalje: ljudima koji na nas čekaju… Molimo za obitelji, za mlade, za hrvatski narod…

»Ljubi Boga svojega svim srcem svojim, svom dušom i svom snagom svojom« (Pnz 6,5).

To zaista možemo činiti pred Kristom u euharistiji!

p. Ante