Iako smo na pragu raskošne, raznobojne jeseni, kao da se i imenom današnjeg marijanskog blagdana s tugom opraštamo od dugog, toplog ljeta. Častimo Gospu Žalosnu ili Mariju od sedam žalosti (Mater dolorosa), a imendan slave naše Dolores i Tuge.

gospa-zalosna3Prisjećamo se sedam teških trenutaka Marijina života: Šimunovo proročanstvo u hramu da će joj „mač probosti dušu”, bijeg s djetetom Isusom u Egipat, traženje izgubljenog dječaka Isusa u hramu, susret s Isusom na križnom putu, boli dok su Isusa pribijali na križ, skidanje Isusa s križa („Pietà”), Isusov pogreb.

Umjetnici prikazuju Mariju u suzama, sa sedam mačeva koji joj probadaju srce ili sedam medaljona s prizorima sedam žalosti oko njezinog lika. Pobožnost prema Gospinim žalostima ima svoj biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna Mariji: »A tebi će samoj mač probosti dušu« (Lk 2, 35).

Te riječi naviještaju Kristovu muku, a budući da nitko s Isusom nije tako blizak kao njegova Majka, nikoga kao nju neće potresti njegova muka.

Mač boli probo je njeno Srce. I koliko li je suza isplakala Žalosna Gospa? Suze su krv ranjene duše.

Ali Sluga Jahvin je trebao zadužnicu za grijehe ukloniti, pribivši je na križ (Kol 2, 14). Znala je to Najsvetija. I trpeći neopisivu bol nije izgubila beskrajno pouzdanje u Boga i u Njegove riječi, da će se treći dan dogoditi slavno Uskrsnuće. I bijaše tako!

pripremio: fra  Ante