“Htio bih imati tisuće jezika kako bih raznježio svako srce prema Predragocjenoj Krvi Kristovoj. To je temeljna pobožnost koja obuhvaća sve druge, ona je temelj, potpora i bit katoličke pobožnosti. Pobožnost Predragocjenoj Krvi, evo oružja za naše vrijeme.

420 (Small)O koliko me zanima ova pobožnost. Moram priznati, u svim svojim ograničenostima (snazi, novcu i sposobnostima) sve zalažem za to veliko dobro. To je cijena našeg spasenja i to je razlog moga povjerenja za spasenje, ovoj pobožnosti želim posvetiti svoj život i svećenik sam da prikazujem Krv Kristovu. Posvuda Božanska Krv treba očistiti zemlju.

Eto u čemu se sastoji duh naše pobožnosti…. Nema sumnje da je pobožnost Božanskoj Krvi mistično oružje za naša vremena. Ah koliko više trebamo objavljivati njenu slavu… Gospodin je u svakom vremenu podizao pobožnosti prikladne kako bi postale zaštita od potoka nepravde. Ako smo u prošlosti vidjeli da je Crkva bila napadana u jednoj ili drugoj istini vjere, u naše vrijeme je potpuni rat protiv religije i Raspetog Gospodina. Priliči dakle ponovno ukazati na slavu Križa i Raspetoga…. treba ponovno reći narodima kojom cijenom su otkupljene ljudske duše.

Treba kazati kojim putovima Krv Isusova čisti duše… podsjetiti da se ta Krv svako jutro prikazuje na oltarima.” (sv. Gašpar del Bufalo)

Krv Kristova – snaga pomirenja

Duhovnost Krvi Kristove je duhovnost ponovnog uspostavljanja Saveza i pomirenja. Ona bi htjela uzeti u zaštitni krug one ljude koji su u društvu označeni kao rubni, koji nemaju nikakva prava; uspostavlja pouzdanje tamo gdje su vjernost i poštovanje gaženi nogama. Nakon rata i prekinutih komunikacija ona želi ponovno uspostaviti pomirenje.

U Krvi Kristovoj nastojimo opet uspostaviti komunikaciju i razgovor tamo gdje su otuđenje i mržnja pustili korijenje.

Duhovnost Krvi potiče na zalaganje za istinsko pomirenje među ljudima, a ono često ne ide bez osobne muke i križa te napuštanja određenih stvari koje nam se čine jako važnima. Pomirenje je zadaća koju treba ostvarivati na konkretnom društvenom planu, a Krv Kristova nas jača da nastavimo svoju borbu u teškim i prividno bezizlaznim situacijama.

Pomirenjem moraju završiti neprijateljstva i sukobi koji razdvajaju pojedince i zajednice. Duhovnost pomirenja počinje sa stvaranjem prostora sigurnosti, gostoljubivosti i strpljivosti, prihvaćanjem osoba te izgradnjom zajednice sjećanja i nade. Zajednica sjećanja ne zaboravlja svoju prošlost, već ju promatra u novom svjetlu.

 Krv Kristova – nositeljica života

KrvvDuhovnost Krvi Kristove potiče u nama divljenje i uvažavanje svakog ljudskog života i zalaganje za njegovo očuvanje, unapređenje i razvijanje u svakom aspektu. Krv je nositeljica biološkog života, a Krv Kristova je nositeljica božanskog života u nama.

Duhovnost otkupiteljske Krvi Kristove svjedoči veliku Božju ljubav prema čovječanstvu ulažući vlastiti život. Živeći ovu duhovnost sve više izlazimo iz ropstva grijeha. Prostor slobode širi se jačanjem spoznaje o otkupljenosti čija je cijena Krv Kristova. U duhovnosti Krvi Kristove doživljavamo vlastitu vrijednost, vrijednost svakog života i svega stvorenoga.