„Tišina u molitvi često nije nešto što planiramo; naprotiv, to je dar koji na nas može doći prilično neočekivano. Umjesto jurnjave da popunimo prazninu, naučimo zapravo prihvatiti taj dar kao bolji dio našeg molitvenog vremena.“ (Citati Wesleya i Stacey Campbell)

434Kada je u pitanju učenje o molitvi, tišina i kontemplacija posebna su dimenzija koju vrlo malo nas u potpunosti shvaća. Većina nas nije vješta u promatranju Boga. Jedan od razloga za to jest taj što smo pod utjecajem buke i užurbanosti današnjeg stila života. A u sredini vihora aktivnosti koje često smatramo važnim ili potrebnim, propuštamo ljepotu i nužnost učenja discipline šutnje pred Bogom.

Tako često nam u životu nedostaje kontemplacije koja promatra Isusovu ljepotu.

Muž i ja smo nedavno išli na kratki duhovni odmor u planine … Odsjeli smo u lijepoj kućici pod nazivom „Utočište“ koja se nalazi pored rijeke , a rijeka je žuborila samo nekoliko stopa od naših ulaznih vrata. Ušli smo u kućicu, i na naše čuđenje, zidovi su bili ispunjeni tekstovima pjesama obožavanja i biblijskim stihovima; „Prestanite i znajte da sam ja Bog“, „Bog nam je utočište“ i još mnogi drugi. Prekrasna dekorativna shema ukazivala je na tišinu i odmor u Božjoj prisutnosti.

Vrijeme je bilo kišovito većinu tjedna, ali čak i unatoč kiši, ta kućica je za nas bila utočište. Rekli su nam da je kiša padala danima! No mi smo bili ušuškani u tom mirnom mjestu i imali pet dana od beskrajnog vremena gledanja na Boga i Njegovu čudesnu silu. Planine su izgledale veličanstveno, a kada je kiša prestala, bili smo u mogućnosti voziti do samih visina i vidjeti Božje djelo s gorskih vrhova.

Tih dana sjedila sam u tišini pred Bogom i samo gledala Njegovu ljepotu i krasotu mjesta utočišta pored onih raskošnih planina. Ponovno sam shvatila sam kako je divno i potrebno smiriti se pred Bogom u tihoj meditaciji. Trebalo mi je to. Kako se bližimo kraju vremena, moramo biti tihi pred Bogom, naći u Njemu svoje utočište, i uspeti se do visina kako bismo vidjeli život iz Njegove perspektive.

Ohrabrujem vas da nađete vrijeme za šutnju pred Bogom. Ovo kod kuće radim redovito, i to dodaje divnu dimenziju mom molitvenom životu. Odmor u Coloradu duboko u meni ojačao je važnost toga da Boga gledam kroz tihu meditaciju. Većina nas je jako zauzeta, ali svi možemo naći vremena za ono što je najvažnije.

433Biblija kaže da moramo biti mirni kako bismo upoznali Boga. Šutnja je potrebno umijeće, ako želimo stvarno spoznati Boga. Dar je od Boga. Dakle, ako Bog utišava vašu aktivnost ili vas zaustavlja na neki način, možda želi da naučite ovu važnu disciplinu. Bog vas privlači k sebi. Uklanja sve prepreke u istinskom zajedništvu s Njegovim duhom. To je dar koji trebate prigrliti svim srcem.

„Prestanite i znajte da sam ja Bog“ (Ps 46,10).

„U tihoj kontemplaciji javlja se natprirodno približavanje Bogu. Nakon što ostanemo bez riječi, jednostavno u tišini gledamo na Božju osobnost. Jedan od najprikladnijih i najljepših opisa suštine kontemplacije koje sam ikada čuo dolazi od jednog jednostavnog farmera: ‘Gledam ga, i on gleda u mene!’“