virgin_mary_mother_christ_jesus_abstract_hd-wallpaper-17687551U marijanskim svetištima ovog mjeseca vjernici u rukama prebiru zrnca svete krunice. Koga nam ona predstavlja? Lijepo je prisjetiti se riječi koje je izrekao blagopokojni papa Ivan Pavao II. ‘Moliti krunicu znači Marijinim očima gledati, pratiti, upijati u sebe Isusa Krista, jer smo na Njegovu sliku preporođeni u krštenju. Tako će postupno i Otac nebeski u nama lakše prepoznavati svojega Sina.’ Hoćemo li mi tada biti izgubljeni? Uronjeni u Boga, tek onda sebe pravo nalazimo, sebe pravo shvaćamo, lakše kročimo životom unatoč teškoćama koje upravo s Bogom i nadvladavamo.

Ako se za Mariju lijepo kaže da je moleća svemogućnost, onda je i nama s Marijom sve zajamčeno.

Vjerujem da nam je poznata misao: ‘Krunica je evanđelje u malom’. Moleći krunicu, razmišljamo o događajima iz života našeg Spasitelja. Spominjemo se temeljnih otajstva naše vjere. U toj molitvi pridruženi smo Spasiteljevoj majci Blaženoj Djevici Mariji, koja je na poseban način bila sudionica događaja u povijesti spasenja. Nekome će se možda molitva krunice činiti dosadnom. Može izgledati kao da se radi o pustim ponavljanjima istih riječi.

S molitvom svete krunice je kao s riječju ‘Volim te’. Koliko god je puta ponovili, nikad nije suvišna i uvijek govori nešto novo. S krunicom u ruci i u srcu pridružujemo se svojim precima, našim dragim braniteljima koji su je nosili na svojim grudima, tolikim svecima i blaženicima koji su ovu molitvu svakodnevno molili.

Marija, jednostavna žena iz naroda, iako zbunjena onim što doznaje, istovremeno je i svjesna veličine zadaće koju će primiti. Ona se s punim povjerenjem predaje Božjoj volji. Ne postavlja daljnja pitanja, nego vjerom prihvaća Božju riječ i pristaje da se po njoj ispuni obećanje dano njezinom narodu i svemu ljudskome rodu. Marija je Isusa Krista vjerom začela. Prije negoli u svome krilu, začela Ga je u svome srcu. Doista, Bezgrešna je Djevica najljepši primjer i uzor kako valja živjeti da bi stigli konačnom cilju. Ona sluša i vjerom prihvaća Božju riječ. Ona moli i prinosi.

Marija je žena koja živi očiju uprtih u krepost, u povjereno joj poslanje, Božje milosrđe, vječnost, u samoga Boga. Marija je odlučna usmjeriti svoj život prema Božjem stvaralačkom planu. Upravo po tome ona postaje poticaj svima nama da neumorno radimo na izgradnji sebe, uredivši svoj život prema Božjem planu.

Marija je spoznala ovu istinu. Život vječni nije beskrajan život, jer tada bi on bio unutar vremena. Život vječni je vrijeme koje traje bez prestanka. Ljudski razum teško to može shvatiti. Ljudski razum može shvatiti što je vrijeme, a može i nijekati njegovo postojanje. Ono što je bezvremensko prelazi granice našeg shvaćanja. A ipak, mistici nam kažu da je vječnost tu, sada. To je samoodricanje, nijekanje samog sebe, umiranje samome sebi. Biti kao

Marija znači biti preobražen u ljubavi. Postati ljubav i tako Gospodina častiti u ‘duhu i istini’. S molitvom svete krunice u tome ćemo uspjeti!

fra Zdravko Tuba

 P i kSvibanj bez cvijeća i nije svibanj» – reče netko; a ja bih dodala: svibanj bez Marije i nije svibanj… Marijo, svibnja kraljice, ti Majko rajskog slavlja; pred sliku tvoju ružice na pozdrav svibanj stavlja. O daj ga, daj blagoslovi i sve nas, Majko, s njime; te srca naša prizovi, da tvoje slave ime… Marijo, kako je velika bila Tvoja vjera, kako silno povjerenje u Božje vodstvo.

Zato nam ostaješ trajan primjer, poticaj i izazov. Primjerom nam svjedočiš kako Bog izvodi silna djela po onima koji mu se otvaraju i s njim surađuju. Potičeš nas da i mi pođemo za Tobom i poput Tebe postanemo Božji suradnici u stvaranju, i obnavljanju. A onda kada malakšemo i pomislimo kako je sve uzalud, izazivaš nas da ponovno dignemo glavu i nastavimo dalje, makar i u nadi protiv svake nade, vjerujući u ono što nam poručuje apostol Tvoga Sina: ‘Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?!’

Zagledani u Tebe molimoTe: podupri nas na putu vjere, da iz dana u dan sve više vjerujemo Tvome Sinu i odvažno s njim kročimo kroz život.