Današnju je opću audijenciju, održanu u dvorani Pavao VI., Sveti Otac posvetio Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana, koja se svake godine održava od 18. do 25. siječnja. Papa je katehezu zasnovao na temi Molitvenoga tjedna „Pozvani smo da svima naviještamo divna djela Božja“, koju je ekumenska skupina iz Latvije, zadužena za pripremu Molitvenoga tjedna, uzela iz Prve poslanice svetoga Petra.

Papa-Franjo-3 (Small)U središtu luteranske katedrale u Rigi nalazi se krsni zdenac iz dvanaestoga stoljeća, iz vremena kada je u Latviji sveti Meinhard naviještao evanđelje. Taj je krsni zdenac rječiti znak počela vjere svih latvijskih kršćana: katolika, luterana i pravoslavnih. Naše je zajedničko krštenje izvor vjere.

Drugi vatikanski sabor veli: „krst je dakle sakramentalni vez jedinstva među svima koji su njime preporođeni“ (UR, 22)

Prva je Petrova poslanica upućena prvom naraštaju kršćana da budu svjesni koji su dar primili s krštenjem i posljedičnih obveza. I mi smo pozvani u ovom Molitvenom tjednu da zajedno iznova sve to otkrijemo, nadilazeći svoje podjele – ustvrdio je papa Franjo.

Svima nam je zajedničko krštenje, a to u prvom redu znači da smo svi grješnici i da nam je potrebno spasenje, otkupljenje i oslobođenje od zla. To je negativni vidik koji Prva Petrova poslanica naziva „tama“ kada veli: „Bog vas poziva iz tame u svoje divno svjetlo“. To je iskustvo smrti, koju je Krist prihvatio, a koja je u krštenju simbolizirana uranjanjem u vodu, a izranjanje pak iz krsne vode simbolizira uskrsnuće na novi život u Kristu – istaknuo je Sveti Otac.

Kada mi kršćani velimo da nam je zajedničko krštenje, tvrdimo da smo svi – katolici, protestanti i pravoslavni – iz otuđujućih i nemilih tmina pozvani na susret sa živim i milosrdnim Bogom. Svi, nažalost, kušamo egoizam, koji rađa podjelu, zatvaranje, prijezir. Polaziti od krštenja znači iznova pronaći izvor milosrđa, nade za sve, jer iz Božjega milosrđa nitko nije isključen. Nije nitko isključen – ponovio je papa Franjo.

Molitva za jedDijeljene ove milosti stvara nerazdvojivu vezu među nama kršćanima, po krštenju se zaista možemo smatrati braćom. Mi smo uistinu Božji narod, premda još nismo, zbog svojih grijeha, sasvim ujedinjen narod. Božje milosrđe, koje djeluje po krštenju, jače je od naših podjela. Jače je – naglasio je Papa.

U mjeri u kojoj prihvaćamo milost milosrđa, na sve potpuniji način postajemo Božji narod, i bivamo kadri svima naviještati njegova divna djela, upravo polazeći od jednostavnog i bratskog svjedočenja jedinstva.

Mi kršćani možemo svima naviještati snagu evanđelja nastojeći dijeliti duhovna i tjelesna djela milosrđa. A to je stvarno svjedočenje jedinstva među nama kršćanima: protestantima, pravoslavnima i katolicima – ustvrdio je papa Franjo.

Draga braćo i sestre, mi smo kršćani po krsnoj milosti postigli Božje milosrđe i primljeni smo u Božji narod. Svi smo kraljevsko svećenstvo i jedan sveti narod. To znači da imamo zajedničko poslanje, a ono je da drugima prenosimo primljeno milosrđe, polazeći od najsiromašnijih i napuštenih. Tijekom ovoga molitvenoga tjedna, molimo da svi mi, Kristovi učenici, nađemo način suradnje kako bismo u svaki kutak zemlje nosili Očevo milosrđe…

Papa Franjo: Opća audijencija 20. siječnja 2016. god.