Prijatelji su dragocjeni. Oni međusobno dijele životne radosti, razočarenja i nade. Dolaze na vjenčanja, rođendane, u bolnice i na sprovode.

 jesus-looking-for-you1 (Small) (2)Među prijateljima postoje izravni razgovori, bez zapreka; postoji povjerenje i transparentnost, postoji davanje i dobivanje. Prijatelji dijele ono što im je na umu i ono što im je najvažnije.

Jedna od mojih omiljenih priča je ona o Filipu i Natanaelu. Ova priča opisuje dobrog prijatelja koji je učinio nešto što dobri prijatelji trebaju činiti. Isus je došao u Galileju i našao Filipa. Kad ga je našao, rekao mu je: „Pođi za mnom!“ (Ivan 1,43) Uvjeren u to da je Isus Mesija odmah je učinio nešto što je logično i poučno: otišao svome prijatelju i rekao mu:

„Filip nađe Natanaela i javi mu: ‘Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta.’“ (Ivan 1,45)

Filip, koji je bio uvjeren u to tko je Isus, otišao je do svog prijatelja Natanaela i rekao mu sve o njemu. To isto je učinio i Andrija za svoga brata Šimuna Petra nakon što je pozvan da slijedi Isusa. U stihu 42 na nevjerojatno sažet način čitamo kako je Andrija služio Petru: „Dovede ga Isusu“.

Ovo jednostavno ima smisla, zar ne? Nakon što smo shvatili, stvarno shvatili tko je Isus, tada moramo, imamo potrebu reći drugima tko je on i što je učinio. Ne možemo samo gledati na Isusa, prihvatiti njegove tvrdnje, osloniti se na njegova obećanja, držati se njegovog djela, nade u njegovo uskrsnuće, gledati na svijet onako kako nam On kaže, a onda držati jezik za zubima! Ovo nema nikakvog smisla. Ustvari, izdajemo ono u što vjerujemo kada odbijamo tu vjeru podijeliti s drugima.

girls-praying-640x427 (Small) (2)Ako ste kršćani, razmislite o tome što dijelimo sa svojim prijateljima. Razmislite kakvi su vaši razgovori i vrijeme provedeno zajedno. Govorite li o Isusu vašim prijateljima i članovima obitelji koji ne vjeruju? Jeste li išli do tog prijatelja, tog susjeda, tog kolege, tog člana obitelji i rekli im: „Hej! Čovječe, slušaj, znam da je Isus Krist Kralj kraljeva. On je jedini Gospodin i Spasitelj. Moram ti reći o njemu.“

Ako vjerujete u istinu o tome tko je Isus i što je Isus učinio, do te mjere da se brinete za vaše prijatelje i želite vidjeti da se Isus proslavlja, reći ćete im o njemu. To je ono što dobri prijatelji uvijek čine.

Erik Raymond