MariMjesec svibanj – na poseban način Tvoj je mjesec, Marijo!

Nije ni čudno da je upravo mjesec u kojemu priroda oživljuje punim životom, a šarenilo cvijeća mami poglede i izmamljuje osmjehe, posvećen Tebi koju častimo kao svoju nebesku Majku. Osim toga, mjesec svibanj je vazmeni mjesec koji odiše uskrsnom radošću, ali i postojanom molitvom Crkve koja zajedno s Tobom moli silu Duha Svetoga.

U ovom mjesecu okupljamo se po crkvama i s posebnim žarom molimo krunicu – molitvu otajstava života i poslanja Tvoga božanskoga Sina. U tim otajstvima prisutna si i Ti, koji puta vidljivo, koji puta nevidljivo. U pojedinim trenucima Ti si ta koju se pita, koju Bog traži i moli za suradnju; Ti daješ pristanak i prihvaćaš biti suradnica Božje volje. A onda kao da nestaješ s pozornice, odlaziš u drugi plan i kao da više nisi važna. No, to je samo privid, zapravo to je put vjere. Ne treba čovjek uvijek biti u prvom planu a da bi bio važan. Ne trebaju ga uvijek snimati kamere i ne mora se uvijek čuti njegova riječ.

No, ne biti u prvom planu ne znači i nestati, biti potisnut, izgubiti svoje značenje. U Božjim očima nitko ne može izgubiti važnost. Trenutkom poziva u život, Bog čovjeku daje značaj koji nikada ne može prestati niti nestati. To se osobito lijepo vidi kod Tebe, Marijo. U javnom životu Tvoga Sina, Tebe kao da nema. A ipak, Tvoja prisutnost da se naslutiti, čak i zamijetiti osjetilima vjere. Ti nenametljivo pratiš svoga Sina, Ti si mu potpora i pomoć.

Ti, Marijo, vjeruješ Bogu i njegovim obećanjima i onda kada ih ne razumiješ i u tome si nam nenadmašan primjer. Ako je u ičijem životu Bog napravio svojevrstan nered, onda je to prvenstveno učinio s tvojim životom. I drugi velikani Duha doživljavali su slične situacije, ali nitko nije dobio ponudu i obećanje koje si Ti dobila. U jednom trenutku Tvoje mladosti Bog ti prilazi i traži od Tebe ono što nisi mogla razumom shvatiti niti iskustvom objasniti. Vječni Otac želi da po Tebi vječna Riječ postane čovjekom, a sve to snagom vječnoga Duha. Svemogući Bog traži Tvoju pomoć i očekuje Tvoju suradnju, a sve to zato da bi Bog čovjeku postao bliz i blizak i da ga više ne bismo tražili među zvijezdama, nego gledali u svojoj sredini.

Zato nam ostaješ trajan primjer, poticaj i izazov. Primjerom nam svjedočiš kako Bog izvodi silna djela po onima koji mu se otvaraju i s njim surađuju. Potičeš nas da i mi pođemo za Tobom i poput Tebe postanemo Božji suradnici u stvaranju, i obnavljanju. A onda kada malakšemo i pomislimo kako je sve uzalud, izazivaš nas da ponovno dignemo glavu i nastavimo dalje, makar i u nadi protiv svake nade, vjerujući u ono što nam poručuje apostol Tvoga Sina: ‘Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?!’

NarZagledani u Tebe molimo: podupri nas na putu vjere, da iz dana u dan sve više vjerujemo Tvome Sinu i odvažno s njim kročimo kroz život.
Marijo, uzore vjere, moli za nas… 

«Svibanj bez cvijeća i nije svibanj» – reče netko; a ja bih dodao: svibanj bez Marije i nije svibanj. Pjevajmo Mariji u mjesecu svibnju…

Marijo, svibnja kraljice, ti Majko rajskog slavlja; pred sliku tvoju ružice na pozdrav svibanj stavlja. O daj ga, daj blagoslovi i sve nas, Majko, s njime; te srca naša prizovi, da tvoje slave ime.

fra Ante