TomI uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: “Mir vama!” To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: “Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.” To rekavši, dahne u njih i kaže im: “Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.”

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: “Vidjeli smo Gospodina!” On im odvrati: “Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.” I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: “Mir vama!” Zatim će Tomi: “Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.” Odgovori mu Toma: “Gospodin moj i Bog moj!” Reče mu Isus: “Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!”

Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

(Iv 20, 19-31)

Isus se ukazuje uplašenim apostolima i objavljuje im svoje neizmjerno milosrđe. Došao je k njima, premda su vrata bila zaključana. Pozdravio ih je. “Mir Vama.” Pokazao im je ruke i bok. Obradovali su veoma velikom radošću kad su ugledali Učitelja, Gospodina. Nakon pozdrava odmah im daje zadatak i vlast da budu navjestitelji  njegova milosrđa: Kako je mene poslao moj Otac, tako i ja šaljem vas. Primite Duha Svetoga! Kojima grijehe zadržite, zadržani im su, kojima otpustite, otpušteni im su!

I krenuše oni kao svjedoci spasenja – smrti i uskrsnuća Isusova – naviještati radosnu vijest spasenja, vijest o milosrđu za čitav svijet. U svom umu i u svome srcu nosili su sliku Uskrsnula Krista koji im se ukazao pokazavši im probodene ruke i bok. Pokazao im je proboden bok, probodeno Srce iz kojeg je potekla krv i voda:

“On se na Križ uzdignut iz ljubavi za nas predao, iz probodenog rebra izlio krv i vodu, znak otajstava Crkve, da sve ljude privuče svom otvorenom srcu, te radosno piju iz vrela spasenja” (iz Predslovlja Presvetog Srca Isusova)

Iz probodenog Srca Spasiteljeva potekle su krv i voda kao izvori spasenja, kao početci sakramenata Crkve da u njima i po njima svi ljudi budu privučeni tom izvori i s njega s radošću crpe Život.

IS MILOKao i apostolima na dan uskrsnuća, tako i 22. veljače 1931. godine ukazuje se Uskrsli svetoj Faustini. (Dn. 47-48) Navečer, kad sam bila u ćeliji, ugledala sam Isusa, Gospodina, u bijeloj odjeći. Jedna ruka je podignuta na blagoslov, druga je dodirivala odjeću na grudima.

Iz otvorenog dijela odjeće na prsima izlazile su dvije velike zrake: crvena i bijela. Šuteći promatrah Gospodina. Moja duša je bila prožeta strahom, ali i velikom radošću. Nakon nekog vremena Isus mi reče: “Naslikaj sliku prema onom što vidiš, s natpisom: Isuse, ja se uzdam u Tebe. Ja želim da se ta slika štuje u vašoj kapeli, a onda i u cijelom svijetu. Ja obećavam da ona duša koje štuje ovu sliku, neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji, pobjedu nad neprijateljima, posebno u trenutku smrti. Sam ću ih braniti kao svoju čast.”

(Dn.49) “Ja želim svetkovinu milosrđa. Želim da slika koju ćeš ti kistom naslikati, bude svečano posvećena na prvu nedjelju poslije Uskrsa. Ta nedjelja treba biti svetkovina posvećena mome milosrđu.”

Čak 23 puta imala je Faustina objave koje se odnose na blagdan Božjega Milosrđa koje se treba slaviti na drugu nedjelju po Uskrsu. Blagdan Božjega milosrđa treba biti utočište svim dušama, a posebno grešnicima. Tko se toga dana pričesti (a ako je potrebno i ispovijedi) dobiva potpuni oprost grijeha i vremenitih kazni za grijehe. To je milost poput one koju primamo na krštenju.

Ujedno, Isus je molio sestru Faustinu da se obavlja devetnica pred sam blagdan Božjega Milosrđa počevši od Velikog petka: “Gospodin mi je rekao da se molitva  krunice treba moliti devet dana prije Svetkovine milosrđa. Na Veliki Petak treba je započeti: U toj devetnici podijelit ću dušama sve milosti.” (Dn 796)

Devetnica obuhvaća molitvu Krunice Božjega milosrđa. Sam Isus naučio je svetu Faustinu moliti ovu krunicu. Najprije Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo a zatim na malim zrncima umjesto Oče Naš: Vječni Oče, prikazujem Ti Tijelo i Krv, dušu i božanstvo Tvoga preljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za naše grijehe i grijehe cijeloga svijeta. Na zrncima Zdravo Marije 10x molitvu: Po pregorkoj Muci Isusovoj, smiluj se nama i cijelome svijetu! Na kraju tri puta zaziv: Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelome svijetu! (Dn. 476) Uz ovu krunicu Isus daje obećanje: “tko je god bude molio, doživjet će u svom smrtnom času Moje veliko milosrđe… Svećenici će ga pružati kao posljednje sidro spasa.”  (Dn. 687). Obećao je i da: “duše koje mole ovu krunicu obuzet će Moje milosrđe, a posebno u času smrti..”(Dn. 754).

Čas milosrđaU listopadu 1937. godine u Krakovu, Isus je molio da se uvede sat Božjega milosrđa i to u tri sata popodne: “U tri sata zazivaj moje milosrđe, posebno grešnicima. Udubi se makar na kratko u moju muku, prije svega u moju napuštenost za vrijeme umiranja. To je čas velikog milosrđa za svijet. Dopuštam ti prodrijeti u moju smrtnu žalost. U tom času ne uskraćujem ništa duši koja me moli po mojoj muci.” (Dn. 1320).

Prvi uvjet za primanje milosrđa iz Srca Kralja Milosrđa jest ufanje: “Što se više duša pouzdaje, to ga ona više dobiva. Duše, koje se bezgranično pouzdaju, meni su velika radost, jer u takve duše izlijevam sva svoja blaga milosti.” (Dn 1578) i “Tko toga dana dođe na Vrelo života primit će potpuni oprost svojih krivica i kazni.”  (Dn. 300 )

Drugi uvjet za primanje milosrđa su djela. Isus je ovako rekao: “Dajem ti tri mogućnosti za iskazivanje milosrđa bližnjem: prvo – djelo; drugo – riječ; treće – molitva. U ta tri stupnja sadržana je punina milosrđa. Ona je neoboriv dokaz ljubavi prema meni.” (742) i “potrebna mi je žrtva ispunjena ljubavlju, jer samo ona ima vrijednost preda mnom. Veliku vrijednost ima milosrđe duha, za koje se ne mora imati ni dopuštenja, ni spremišta. Ono je dostupno svim dušama. (1317)

Budimo i mi milosrdni jedni prema drugima. Samo ako je milosrđe Božje utkano u našim molitvama, riječima i djelima samo onda se možemo zaufano nadati, da ćemo za slavu koju dajemo Kralju milosrđa na današnji blagdan, za slavu kojom častimo sliku Milosrdnog Isusa, za obavljanu devetnicu i za sudjelovanje u satu Milosrđa, primiti neizmjerno i neograničeno Božje Milosrđe. Isuse, ja se uzdam u Tebe! Amen.

A. W.