silhouette1Božić. Mali Bog. Bog koji se učinio malenim, Veliki i svemoćni Bog postaje maleni čovjek. To je najkraći sadržaj Božića. Otajstvo Božića je Božja avantura, odnosno nešto što dolazi, što nam stiže u susret, a time ima bitno značaj budućega. Božić je slavlje budućega i kao nijedno drugo slavlje ima otvorena vrata, ispružene ruke i most pružen prema drugoj obali.

Božić je odlučujući Božji iskorak prema čovjeku, u korist čovjeka, na način da bog postaje čovjekom. Božić je susret Boga i čovjeka. Bog svoju Riječ izriče u ovaj svijet. Bog je svoju vječnu Riječ izrekao ovom svijetu tako da je u njemu njegova vječna Riječ tijelom postala, a time je postala i dijelom ovoga svijeta. Na taj se način Bog vezao za ovaj svijet i zauvijek ga uključio u svoje smilovanje.

Budući da se Riječ utjelovila u ovaj svijet i sam svijet sada ima jedan cilj, a taj cilj je sam Bog. Kad molimo i ispovijedamo: “I Riječ tijelom postala”, tada zapravo kažemo: zadnja Božja riječ nije sud, nego milosrđe, nije beskrajna daljina nego neizreciva blizina, nije Božja nepristupačnost, nego neizreciva ljubav po kojoj on sama sebe daje onome što nije on.

Otajstvo Božića jesu Božje ruke pružene stvorenju da dođe u naručje svoga Stvoritelja.

To se otajstvo može najbolje razumjeti onim činom koji inače najbolje razumije Božje tajne – molitvom. «O vječno i beskonačno Dobro, o ludosti ljubavi! I ti trebaš svoje stvorenje? Da, čini mi se, jer se ponašaš kao da bez njega ne možeš živjeti, premda si ti život, premda svaka stvara ima život od tebe i ni jedna bez tebe živi… Ti si se zaljubio u djelo svoje i toliko ti se sviđa da si kao opijen za njegovo spasenje. Ono ti bježi, a ti ga tražiš, ono se udaljava, a ti se približavaš, bliže mu nisi moga doći nego se obući u njegovo čovještvo». (Sv. Katarina Sijenska)

U poslušnosti Ocu nebeskome, Novorođeni je prošao put koji ga je vodio daleko od Oca u tamu ovoga svijeta. Iza sebe je ostavio svemoć i slobodu, a ispred sebe ima nemoć, poslušnost i prisilu. Iza sebe ostavlja božanski pogled s visine, a ispred sebe ima pogled s križa u pratnji dvaju razbojnika. Iza sebe blaženstvo života s Ocem, ispred sebe zajedništvo s onima koji ne poznaju Oca, koji ga ne žele upoznati, koji ga čak niječu. Eto zbog čega se treba radovati!

Božićna je radost plod spoznaje Božje ljubavi, Božje brige za čovjeka i spoznaje o ovoj ljubavi koju resi poniznost. Riječ se ispunila, a još nitko ne zna koliko će duboko i daleko izabrani put voditi Novorođenoga. A vodit će ga jako duboko, daleko od anđeoskih četa i pjava, vodit će ga u neprilično, ljudsko, prezreno, siromašno i nemoćno, vodit će ga tako duboko da će ga moći slijediti na tom putu samo oni koji od njega pomoć zamole. Izabrani će ga put voditi do križa, do odbačenosti od Boga i od čovjeka. 

RepaticaDa bi pronašli Boga i ovog Božića, koji nam dolazi u liku djeteta da bi pronašao čovjeka, potrebno je krenuti stazama ovoga svijeta ususret braći koja su zatvorena, siromašna, bolesna, gladna, žedna, gola, bosa i progonjena. U susretu s njima moguće je susresti Novorođenoga jer se On s njima identificirao i jer se u njima da susresti. To je istinska radost Božića, malog Boga koji nas susreće u braći ljudima, a njega mogu susresti samo oni koji se prigibaju da bi došli k njemu. I to je poruka božićnih pastira i božićnih jaslica.

Istinski slaviti Božić ne znači samo prirediti lijepe jaslice s raznim figuricama. Slaviti Božić znači čuti plač Djeteta koje viče u drugoj djeci, velikoj i maloj. Slaviti Božić znači tražiti i primiti mir te ga podijeliti s bližnjim.

Poput pastira što požuriše jaslicama gdje nađoše Novorođenoga i mi kršćani potecimo ususret čovjeku, bližnjemu, potrebnome i u njemu ćemo susresti njega, Emanuela koji želi biti S nama Bog, koji želi biti Bog za čovjeka, naš Bog. I samo ćemo tada smjeti gledati u Boga. Gledati Boga u čovjeku i čovjeka u Bogu.

fra Ante

Doista, od punine njegove svi primismo, i to
milost na milost, jer On je MIR naš!
NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO! 

Neka vam ovaj Božić bude dan radosti i mira. Neka Vas Isus pohodi u vašim
obiteljima i rodi se u skrovitosti vašega srca! 

Svim župljanima i posjetiteljima naše web str. čestita i želi župnik fra Ante