Svijet utiskuje svoja pravila i ugurava svoj duh jer želi da se taj duh pomiješa s ljudskim duhom. Međutim, čovjek pripada Bogu i ako zaboravi da isključivo njemu pripada, jednostavno otplovi daleko od njega zarobljen i navezan na ovozemaljsko. Pristupajte ovom svijetu s razboritošću i ljubavlju prema drugim ljudima. Mnoge su se duhovne nesreće dogodile časnim sestrama, o kojima govori sv. Vinko Paulski upravo zbog toga što su previše komunicirale sa svijetom.

Šutnja nas uči slušanju drugoga (Small) (2)Svjetovne novosti nisu toliko važne, koliko je važna Radosna vijest. Znatiželja ubija duhovni svijet. Pogledajte samo što se događa od trenutka kada su sve vijesti dostupne, pogledajte što ljudi čine drugima samo preko inetrneta – zar su to vijesti? Postavimo straže na naša usta i srce. Zlo koje nas bombardira izvana polako i tiho ubija duhovnog čovjeka (Ps 141, 3).

Svatko tko želi živjeti krepostan život mora postupati kao što se postupa s brodovima koje ulaze u stranu luku. Prvo guverner mora znati odakle dolazi brod. On također postavlja straže. Ni jedan brod ne može ući bez dopuštenja. Ukoliko postoji najmanja sumnja na ikakvo zlo, brod mora otploviti iz luke. Ako je sve u redu brod ulazi u luku. Tada se dodjeljuju hotel, obroci, smještaj. Ipak, ima gostiju koji kradom unose zlo. Sjetite se samo trojanskoga konja…. Tako i ste i vi guverneri koji kontroliraju razgovore s drugima. U vašoj savjesti događa se kontrola i odbacivanje zloga. Vi upućujete svoje misli i razgovore na odgovarajuće mjesto, ne dozvoljavajte da vas zle ili prisilne misli nadvladaju. Slično je s razgovorima. Čuvajte stražu jer zli razgovori kvare dobre običaje – sv. Pavao (1 Kor 15, 33).

 Vi ste Gospodinove zaručnice, a On jest ljubomoran Bog jer vas ludo voli (usp. Izl 20, 5)! To nas obvezuje da u ovom svijetu budete oprezni i da upoznate nužnost ovoga propisa. To je važno znati jer se ne radi o vremenitom upravljanju dobrima, nego o vječnome životu. U ovome svijetu koji je pod vlašću zloga duha lako se izgubiti među društvom tobože prijatelja koji vrlo lako izdaju.

Vinko Paulski primjećuje da komunikacija sa svijetom, s ljudima koji žive isključivo ovozemaljskim životom, donosi velike štete. I zato – veli on – Isus šalje po dvojicu učenika u svijet, da prvi bude svjedok djelovanja onoga drugog jer je čovjek uvijek slab. Možda sada bolje razumijemo zašto je Isus zabranio apostolima da nikoga putem ne pozdravljaju… Pozdravljanje uvijek započinje razgovor s onima kojima smo ga uputili. Tada najčešće počinje i ogovaranje. Gospodin upozorava na neprijateljev prepad. Zato je govorio „Čuvajte se kvasca farizejskoga“ (Mt 16, 6); „Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem runu, a iznutra su vuci grabežljivi!“ (Mt 7, 15). Zato prije svakoga susreta s ljudima molite. Pozivajte Isusa u kontrolu razgovora i vaših misli. Otvorite vrata svoje savjesti Isusu Kristu.

Među nama mora vladati ozračje raja, a kad ne slušamo Gospodina među nama vlada ozračje pakla. Novosti koje stižu od one osobe ili iz onoga mjesta ostavljaju uvijek, prije ili posije, neki loš učinak, bilo bojazan, bilo da su te novosti uzrokom mrmljanja i odbojnosti. I na taj način naše okruženje postaje mali pakao. Gunđanje, prigovaranje, mrmljanje govor je podrijetlom iz pakla.

Moltva Ivanu (Small)

Gunđanje, mrmljanje i prigovaranje kadro je izazvati Božje prokletstvo na osobu koja to čini i na osobu koja to sluša. Pogledajte sami što se dogodilo Izraelcima kada su mrmljali i ogovarali Mojsija. Bog je na njih poslao ljutite zmije ( usp. Knjiga Brojeva 12). Čuvajte se prigovaranja svojim roditeljima i autoritetima jer svaka vlast dolazi odozgor (Iv 19, 10-11). Prigovaranje rađa mrmljanje i gunđanje. U Svetome pismu piše da ima sedam vrsta grijeha što ih Bog naročito mrzi. Jedna je vrsta pak mrmljanje. „Gnušam se na mrmljanje među braćom.“ Prema tome, mrmljanje je veće zlo od umorstva. Mrmljanjem, ogovaranjem ubija se duša. Uništava se onaj koji mrmlja i onaj koji sluša. U dušu se utiskuje loš dojam. U to sve se uvijek umiješa đavao, koji zapaljuje još veću mržnju među ljudima.

Juda je bio najveći gunđaroš i ogovaratelj. On je stalno nešto prigovarao Gospodinu – preskupa pomast, novac bi bilo bolje dati siromasima, nego rasipati… (Iv 12, 5). Osim toga on je ogovarao Isusa po drugim kućama. Uvjeravao je hramske svećenike da Isus nije Sin Božji. Dok se ogovara, čovjek ne živi u ljubavi – ne može reći: „ljubim brata svoga!“ Odlučite sami da više nećete govoriti o pogreškama drugih ljudi. Prekinite s ogovaranjem! Ne bavite se ni takvim mislima. Osobi koja ogovara Bog oduzima milosti. Napušta je. Osoba ne nalazi niti mir niti veselje u onome što radi.

Nađite utjehu u molitvi. O svojim bližnjima govorite povoljno, bez laskanja. Ne slušajte druge kada se loše o nekome govori. Zamolite ih da promijene temu jer je svatko od nas slab i pada. Kaže Pismo da pravednik pada sedam puta na dan (usp. Izr 24, 16). Ispitujte sami sebe kroz svakodnevni ispit savjesti. I zapamtite na kraju ovo: ako ogovaramo gori smo od demona – poručuje sv. Vinko Paulski, a sv. Jakov upozorava: „ Ne ogovarajte, braćo, jedni druge! Tko ogovara ili sudi brata svoga, ogovara i sudi Zakon. A sudiš li Zakon, nisi vršitelj nego sudac Zakona. Jedan je Zakonodavac i Sudac: Onaj koji može spasiti i pogubiti. A tko si ti da sudiš bližnjega? (Jak 4, 11-12).

p. Arek