Uskrsnuli (Small)“Uskrsnu iz groba Gospodin, koji za nas bi raspet na križu” Aleluja! 

Radosno odzvanja uskrsni navještaj: Krist uskrsnu, doista uskrsnu! Onaj koji je “raspet za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan”, Isus, Božji Sin rođen od Djevice Marije, “uskrsnuo je treći dan, po Svetom pismu” (Vjerovanje).

Taj je navještaj temelj nade ljudskog roda. Ako Krist nije uskrsnuo od mrtvih, ne samo da bi bila uzalud vjera naša (1 Kor 15,14), već bi uzalud bila i nada naša, jer bi svi mi ostali taoci zla i smrti. “Ali sada”, kaže uskrsna liturgija, “Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih!” (1 Kor 15,20). Svojom smrću Krist je porazio i nadvladao kruti zakon smrti, istrgnuvši zauvijek njezin otrovni korijen. 

Ti, Otkupitelju čovjeka, pobjednički ustaješ iz groba kako bi nama, koji smo uznemireni tolikim prijetećim sjenama, pružio svoju radost i mir. Neka se Tebi, Kriste, naš živote i naš vođo, obrati tko god je kušan malodušnošću i očajem, da čuje navještaj nade koja ne razočarava. Na dan Tvoje pobjede nad smrću neka čovječanstvo nađe u Tebi, Gospodine, odvažnost da se složno othrva tolikim zlima koja ga pritišću. 

“Mir vama!” (Iv 20,19.20). To je prvi pozdrav Uskrsloga učenicima; pozdrav koji se i danas želi proširiti cijelim svijetom… O Radosna vijesti, toliko iščekivana i željena! O utješni navještaju za onoga koji je pritisnut teretom grijeha i njegovih mnogostrukih struktura! Za sve, bogate, osigurane, još više za posljednje i siromašne obznanjena je nada mira, istinskog mira, utemeljenog na čvrstim stožerima Božje ljubavi i pravednosti, istine i slobode.

“Mir vama!” Mir na zemlji, za kojim su živo čeznuli ljudi svih vremena… Kao i prestrašenim apostolima na valovitom moru Krist ponavlja i nama, ljudima našeg doba: “Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!” (Mk 6,50).

Ako je On s nama, zašto da se bojimo, čemu strah? Koliko god se obzor čovječanstva može činiti tamnim, na Uskrs slavimo svijetlu pobjedu radosti… Ako protivan vjetar usporava naš hod, ako morem „hrvatskih“ brakova  i obitelji bjesne oluje, ako je toliko nezaposlenih i zapostavljenih, neka se nitko ne predaje malodušju i nepovjerenju! Krist je uskrsnuo! Krist je živ među nama, stvarno prisutan u sakramentu Euharistije, on se prinosi kao Kruh spasenja. Kruh siromašnih, hrana nas hodočasnika… O božanska prisutnosti ljubavi, o živi spomenu Krista naše Pashe, ti si popudbina za nas koji trpimo i umiremo, za sve – ti si sigurni zalog vječnoga života!

Uskrsnuo sam

Neka Uskrsli Gospodin posvuda i nad svima pokaže svoju silu života, mira i slobode… Neka su svima danas upravljene riječi kojima je anđeo u uskrsno jutro ohrabrio preplašena srca žena: “Vi se ne bojte! Nije ovdje! Uskrsnu!” (Mt 28,5-6). Isus je uskrsnuo i daruje nam mir! On sam je mir. Stoga se ne bojmo ovoriti mu srce, radosno pjevajući: “Krist je uskrsnuo – Christos anesti”!

Njegovo Evanđelje u potpunosti napaja žeđ za mirom i radošću koja živi u svakom ljudskom srcu. Krist je sada živ, sada hodi u nama. Preveliko je to otajstvo ljubavi! Alleluia! Krist je uskrsnuo! Može li biti drugačije? Uskrsnuo je, jer Bog je ljubav!  (fra Ante)                                                                                                                                      

Njemu, pobjednome Kralju, Njemu raspetome i uskrslome, mi radosno kličemo svoj Aleluja!

Svim prijateljima i posjetiteljima naše web stranice upućujemo radosnu uskrsnu čestitku riječima apostola Pavla: «Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!» (Fil 4, 4)