Danas je svetkovina Božjega milosrđa. Svetkovina ustanovljena i slavljena u cijeloj Crkvi od dana kanonizacije sestre Marije Faustine Kowalske 2000. godine. Bilo je to u Godini Velikog jubileja kršćanstva, proglašenoj po sluzi Božjem Ivanu Pavlu II. Sam je Gospodin Isus tražio da se slavi svetkovina Božjeg milosrđa i odredio dan – danas, na Bijelu nedjelju, ‘mali Uskrs’

Milosrdni Isus-2

22. veljače 1931. godine sestra Faustina je zapisala: ”Kad sam bila u ćeliji, ugledala sam Isusa, Gospodina, u bijeloj odjeći. Jedna ruka je podignuta za blagoslov, druga je dodirivala odjeću na grudima. Iz otvorenog dijela odjeće na prsima izlazile su dvije velike zrake: crvena i bijela. Šuteći promatrah Gospodina. Moja duša je bila prožeta strahom, ali i velikom radošću. Nakon nekog vremena Isus mi reče: ‘Naslikaj sliku prema onom što vidiš, s potpisom: Isuse, ja se uzdam u Tebe. Ja želim da se ta slika štuje, najprije u vašoj kapeli, a onda u cijelom svijetu. Obećavam da ona duša koja štuje ovu sliku, neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji, pobjedu nad neprijateljima, posebno u trenutku smrti. Sam ću ih braniti kao svoju čast. (Dn 47-48) Ja želim svetkovinu milosrđa. Želim da slika, koju ćeš kistom naslikati, bude svečano posvećena na prvu nedjelju poslije Uskrsa. Ta nedjelja treba biti svetkovina milosrđa. Želim da svećenici propovijedaju Moje veliko milosrđe prema grešnim dušama. Grešnik neka se ne boji približiti Mi se. Zrake milosrđa želim izliti na duše ljudi.’ (Dn 49-50)
Usprkos ponižavanju i ismijavanju koje je doživjela sestra Faustina, slika je ipak bila gotova, onakva kakvu je sam Gospodin tražio. Puno je tome doprinio i Faustinin duhovnik, p. Mihael Sopoćko. Isus je naredio da se slika Božjega milosrđa izloži na štovanje tri dana u Strjelovitim (Oštrim) Vratima u Vilniusu. Pater Sopoćko je u početku bio iznenađen svime što mu je Faustina govorila jer mu se sve to činilo nemogućim. No kada je čuo da bi slika trebala biti izložena na štovanje od 26. do 28. travnja na Vratima i da treba održati trodnevnica, pristao je sam voditi trodnevnicu. Čak je poduzeo sve da se slika Milosrdnoga Isusa nađe tik do slike Čudotvorne Gospe koja se nalazi u tim slavnim Vratima.

”Kad je slika bila predstavljena, vidjela sam živi pokret Isusove ruke. Napravio je veliki znak križa. Iste večeri, kad sam bila otišla počivati, vidjela sam kako je slika išla ponad grada. Grad je bio pun omči i mreža za hvatanje. Kad je Isus prolazio, presjekao je sve omče i na kraju napravio veliki križ i nestao. Vidjela sam se među mnogim zlim likovima koji me poprskaše velikom mržnjom. Iz njihovih usta izlazile su različite prijetnje, ali ni jedna od njih nije me dodirnula. Nakon nekog vremena nestalo je viđenje, ali nisam mogla dugo zaspati.’ (Dn 416)

U petak, 26. travnja, sestra Faustina je sudjelovala u slavlju i slušala propovijed p. Sopoćka o Božjem milosrđu. Konačno se ostvarila Isusova želja. Kada je pater počeo govoriti o velikom Božjem milosrđu, sestri Faustini se učinilo da je slika oživjela. Ugledala je zrake koje su prodirale u srca svih slušatelja, ali ne u jednakoj snazi: jedni su primali više, drugi manje. Srce sestre Faustine ispunila je velika radost. U duši je čula riječi: ‘Ti si svjedok Mojeg milosrđa. Vječno ćeš stajati pred Mojim prijestoljem kao živi svjedok Mojeg milosrđa.’ (Dn 417)

130U nedjelju, 28. travnja 1935., sestra Faustina je napisala u svome Dnevniku: ‘Bijela nedjelja. Svetkovina milosrđa Gospodinova. Kraj jubileja otkupljenja. Kad smo išle na slavlja, moje je srce kucalo radosno da su ova dva slavlja tako usko povezana jedno s drugim. Molila sam Boga za milosrđe grešnim dušama. Nakon pobožnosti svećenik je uzeo Presveto da bi podijelio blagoslov. U tom trenutku vidjela sam Isusa kao na slici. Gospodin je blagoslovio i zrake su silazile na cijeli svijet. Tada sam ugledala neku nepristupačnu svjetlost, kao neki kristalni stan, koji je bio isprepleten od svjetlosnih valova i nepristupačan i stvorenjima i duhovima. U toj svjetlosti vidjela sam troja vrata – i Isus uđe u to svjetlo u onakvom liku kao na slici – kroz druga vrata – u Nutrinu Jedinstva. To je Trojstvo, neshvatljiva Beskrajnost. Čula sam glas: ‘Ova svetkovina dolazi iz nutrine Mojeg milosrđa i potvrđena je dubinama Mojeg milosrđa. Svakoj vjernoj i Mojem milosrđu posvećenoj duši, bit će darovano milosrđe. Beskrajno sam se obradovala dobroti i veličini moga Boga.’ (Dn 420).

Zaista, izvanredni su darovi i milosti povezane s ovom svetkovinom. Najveća je milost slična milosti primljenoj na krštenju – ne dobivamo samo potpuni oprost, već i oprost svih vremenitih kazni. O tome govori sestra Faustina u svome Dnevniku: ”Moja kćeri, objavljuj cijelom svijetu Moje neshvatljivo milosrđe. Ja želim, da Svetkovina milosrđa postane utočište i zaklon svim dušama, posebno jadnim grešnicima. Toga dana otvorena je nutrina Mojeg milosrđa. Ja izlijevam cijelo more milosti na one duše koje se približuju izvoru Mojeg milosrđa. Ona duša koja se ispovijedi i primi svetu pričest dobiva savršeni oprost od krivnja i kazni. Toga dana otvorene su sve Božje ustave kroz koje teku milosti. Neka se nijedna duša ne boji približiti se Meni, pa makar njezini grijesi bili crveni kao skrlet. Moje milosrđe tako je veliko, da ga u cijeloj vječnosti ne može proniknuti nijedan razum, ni ljudski ni anđeoski. Sve, što postoji dolazi iz nutrine Moga milosrđa. Svaka duša razmišljat će cijelu vječnost o Mojoj ljubavi i Mojem milosrđu. Svetkovina milosrđa proizašla je iz Moje nutrine. Ja želim da se ona svečano proslavi na prvu nedjelju po Uskrsu. Čovječanstvo neće naći nikako mira dokle god se ne obrati izvoru Mojeg milosrđa”. (Dn 699).

Sveta Faustina kao da je slutila veliko značenje i povezanost Jubileja 2000 godina kršćanstva i svetkovine Božjega milosrđa – ova dva velika slavlja ujedinila su se na poseban način. Uistinu, ako čitamo znakove vremena, ne može nam promaknuti znakovita podudarnost kanonizacije sestre Faustine baš na samu svetkovinu Božjega milosrđa i to u jubilejskoj 2000. godini. Od toga trenutka slavljenje Božjeg Milosrđa kao ‘zapovjedanog blagdana’ postalo je obvezatno za cijelu Crkvu Kristovu, te se proširilo i navijestilo cijelom svijetu.

I odlomci iz današnjih čitanja govore nam kakva ljubav i milosrđe su vladali među prvim zajednicama kršćana. Bez djela ljubavi nemoguće je primiti milosrđe Božje. ‘Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas.’ (1 Pt 1,3-9)

Evanđelje nam govori kako se Spasitelj pokazuje apostolima kao i svetoj Faustini. Pokazuje im ruke i bok i dva puta ponavlja: Mir vama! Ovo nije običan pozdrav. Zapravo je to blagoslov, oprost i milosrđe. Apostoli su za vrijeme muke napustili Isusa, razbježali se, pobjegli glavom bez obzira. Petar je zatajio. Posumnjali su u njegove riječi, posebno u one koje govore o potrebi da Sin čovječji bude mučen, ubijen, ali i da će uskrsnuti. Nakon bijega i izdaje, trebali su riječ oprosta i milosrđa. I primili su je. I to ne samo za se, već i za nas danas i za sve ljude kroz svo vrijeme.

355 A

Na dan Uskrsa, Krist apostolima predaje vlast, misiju praštanja. Kako je Otac nebeski poslao svoga Sina na svijet da izvrši svoje poslanje i svima pokaže milosrđe, tako i Isus šalje svoje učenike u svijet, da dijele Njegovo milosrđe. ‘Primite Duha Svetoga. Kojima grijehe oprostite, otpušteni su im, a kojima zadržite, zadržani su im.’ Tako je Isus ustanovio svetu ispovijed, kao izvor milosrđa.

Svetoj Faustini Spasitelj je rekao: ‘Svaki put kad ideš na svetu ispovijed, posve uroni s velikim povjerenjem u Moje milosrđe, da bih mogao izliti na tvoju dušu puninu Svojih milosti. Kad dolaziš na ispovijed, znaj da Ja sam čekam na tebe u ispovjedaonici. Zakrio sam se svećenikom, ali u duši djelujem Ja sam. Ovdje bijeda duše susreće Boga milosrđa. Reci dušama da iz ovoga vrela milosrđa mogu crpiti samo posudom povjerenja. Ako je njihovo povjerenje veliko, Moja velikodušnost je bezgranična. Rijeke Moje milosti preplavljuju ponizne duše. Ohole su uvijek u siromaštvu i bijedi, jer se Moja milost okreće od njih, te ide poniznim dušama.’ (Dn 1602).

Na današnju svetkovinu Božjega milosrđa koristimo ove neprocjenjive darove našega Spasitelja. Uronimo u bezdan Njegova Milosrđa. On sam čeka nas otvorena srca da nas okupa u zrakama svoga milosrđa.

Isuse, ja se uzdam u tebe! Marijo, Majko Crkve, Majko milosrđa, moli za nas! Amen. 

p. Andrija Wosko