Hod Kristove ljubavi...Nitko nema veće ljubavi od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje (Iv 15, 13). Najveći izričaj ljubavi jest umrijeti i trpjeti za drugoga. Samo takva ljubav sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi i nikada ne prestaje (usp. 1 Kor 13, 7-8). Gledajući Probodenoga, sv. Franjo jr govorio da Ljubav nije ljubljena. Križ je drugo ime za ljubav.

U njemu je sažet čitav Isusov život. Sve ono što je govorio, naučavao i činio, svoj vrhunac dobiva na drvetu križa. U križu nam je pokazan smisao ljubavi. Trpjeti i umrijeti. Pred križem se dijele duhovi: Ili ćemo biti Božji ili nas ne će biti. Na mjerilu križa prestaju naša ljudska mjerila i opravdanja. Križ je prekrižio svako naše nastojanje da sebe opravdavamo vlastitom snagom i vlastitim mjerilima. 

Onaj tko istinski ljubi, zna što je prava ljubav. Ljubav ne vapi za riječima, nego djelima. Kada gledam Probodenoga, zar išta trebam reći?

To je vapaj za našim srcem, našom dušom, za cijelim našim bićem. Jer preskupo nas je Isus platio, da bi nas tako lako ostavio. Moj život mora biti odgovor na Ljubav! Samo ljubavlju dajem odgovor. Ljubav traži ljubav. Ljubav daje ljubav.

Isuse Kriste, zato jer si bio čovjek i živio na ovoj zemlji, njom prošao čineći dobro (v. Dj 10,38)  – i ti si morao proći svoj križni put. Ti si učio i govorio da pšenično zrno pavši na zemlju mora umrijeti da bi donijelo rod (v. Iv 12,24). Taj zakon vrijedi za tebe i za svakoga tvog vjernika, za svakoga koji te želi slijediti.

HVALA TI, ISUSE, ŠTO U NAŠOJ ŽUPI DANA (4. ožujka 2014. u 17, 30 h ) NA BLAGOSLOVU NOVOG KRIŽNOG PUTA smijemo razmišljati tvoj križni hod, hod tvoje ljubavi našom zemljom.

Bez tvoga puta bili bismo sami na bespućima života. Daj nam vjere u ovom hodu križnoga puta da budemo bogatiji na svojim križnim putovima. Po tvome putu križa neka i naš život postane ljubav. 

Iza blagoslova novih postaja Križnog puta slijedi sv. misa u 18, 30 h, a iza mise bit će klanjanje križu…

klanjanje križu...

Dođimo Isusu Kristu, prvom nositelju križa! Molimo ga da nam dadne strpljivosti u križevima života i da nam dade smisla i ljubavi da drugima u njihovim križevnim situacijama možemo biti blizi i pomognemo im na križnome putu.

Kroz korizmu je svakog UTORKA i ČETVRTKA u 18 h  pobožnost Križnog puta, a u 18, 3o h kroz cijeli tjedan slijedi sv. misa… Klanjana kroz tjedan su redovito…

  

12. POSTAJA: ISUS UMIRE NA KRIŽU 

Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo te.

Jer si po svojem svetom križu svijet otkupio.

Sveti Pavao nam je zapisao da je Isus bio poslušan do smrti, smrti na križu (v. Fil 2,8). Isus je išao i došao do kraja. Ništa nam ne bi značio njegov život da je proživio 70-ak godina i onda umro. Ovako – umro je u naponu snage, umro je za svoje ideale, za ono što je propovijedao, umro je vjeran Bogu Ocu i čovjeku. Ovako se umire samo iz ljubavi. Isusova ljudska egzistencija prošla je ono najdublje iskustvo koje nam se nameće: iskustvo Božje odsutnosti! Zato je Isus molio: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio (v. Mk 15,34)?! Ali ta egzistencija doživjela je i svoj vrhunac u povjerenju i  u predanju završava svoj život moleći: Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj (v. Lk 23,46)! 

Isuse Kriste, umrli na križu! Ti si prošao svu apsurdnost života, sve do u samu smrt. Bio si nam bliz životom i svojom dobrotom, a sada si nam postao bliz i svojom smrću. Daj nam snage izdržati sve apsurdnosti života i milost predanja svoga života u Očeve ruke.Amen.

Slava Ocu ……