Poniznost i ljubav su nezaobilazne odlike onih koji obnašaju vlast, a građani, prije svega ako su katolici, ne mogu se ne zanimati za politiku, rekao je papa Franjo u svojoj homiliji na misi 16. rujna u Domu svete Marte pozvavši također na molitvu za predstavnike vlasti. Oni koji obnašaju vlast moraju voljeti svoj narod jer vladar koji ne ljubi ne može vladati: u najboljem slučaju može uvoditi disciplinu, zavesti malo reda, ali ne vladati. One koji obnašaju vlast moraju resiti dvije osobine: ljubav prema narodu i poniznost.

“Ne može se vladati bez ljubavi prema narodu i bez poniznosti! Svaki muškarac, svaka žena koja preuzima neku službu vezanu uz vlast, moraju si postaviti ova dva pitanja: Volim li svoj narodu, da bih mu bolje služio? Jesam li ponizan i slušam li ostale, saslušam li različita mišljenja, kako bih izabrao najbolji put. Ako si ne postavlja ta pitanja svoju vlast neće obnašati dobro. Obnašatelj vlasti, muškarac ili žena, koji voli svoj narod je ponizan muškarac odnosno žena”, rekao je Papa.

Građani, nastavio je Papa, ne mogu se ne zanimati za politiku. “Nitko od nas ne smije reći: ‘Ja nemam ništa s tim, oni su ti koji obnašaju vlast…’. Ne, ja sam odgovoran za način na koji oni obnašaju vlast i moram učiniti ono što je najbolje da oni vladaju dobro i moram učiniti ono što je najbolje sudjelujući u politici na način na koji to mogu”, rekao je Papa podsjetivši na učenje socijalnog nauka Crkve prema kojem je politika jedan od najviših oblika ljubavi, jer je služenje općem dobru.

Dobar katolik  itekako se miješa u politiku, dajući najbolje od sebe da oni koji su na vlasti mogu vladati.

No što je ono najbolje što mi možemo pružiti ljudima koji su na vlasti? Molitva! To je ono što kaže Pavao: ‘Molitva za sve ljude i za kraljeve i sve one koji su na vlasti’. ‘Ali oče’, reći će netko, ‘to je zla osoba, mora ići u pakao…’. ‘Moli za njega, moli za nju, da mogu dobro obnašati vlast, da ljubi svoj narodu, da služi svom narodu, da bude ponizan/ponizna’.

Kršćanin koji ne moli za one koji su na vlasti nije dobar kršćanin! ‘Ali, oče, kako ću moliti za to? To nije dobra osoba…’. ‘Moli da se obrati!’. Ali moliti. I to vam ne kažem ja, već sveti Pavao, Božja riječ”. Dakle, zaključio je Papa, dajmo najbolje od sebe, ideje, prijedloge, najbolje, ali najbolje od svega je molitva. Molimo za ljude na vlasti, da nas vode dobro, da našu domovinu, naš narod pa i svijet vode naprijed, da u njima vlada mir i zajedničko dobro.