Razmišljajući o mjestu i ulozi Blažene Djevice Marije u otajstvu Krista i Crkve, Drugi vatikanski sabor sažima te misli u 8. pogl. dogmatske konstitucije o Crkvi, gdje naglašava: Po svom tijesnom sudjelovanju u povijesti spasenja, Marija u sebi na neki način sjedinjuje i odražava najveće istine vjere (LG 65).

Te su misli našle svoje mjesto u srcima mladih naše župe, koji čeznu doći do istinskog iskustva vjere, dubokog obraćenja i egzistencijalnnog susreta s Bogom… Znamo da se takva iskustva događaju posebice u srcima Marijinih štovatelja, koja nam jasnije nego ikakav teološki traktat govore o izuzetno važnoj Marijinoj ulozi u životu kršćana svih uzrasta… Stoga je već odavno, na Efeškom saboru 431. godine dobila naslov ‘Pobjednica svih zabluda’. Drugi Vatikanski sabor to isto potvrđuje, govoreći da Marija ‘u sebi na neki način sjedinjuje i odražava najveće istine vjere’ Marija je, dakle, najizvrsniji i najsigurniji put do Krista.

Ona je kao onaj dragocjeni biser iz evanđelja, skrovita i primjetljiva samo onom tko čistim srcem gleda. Njena veličina izranja onom tko se zna diviti Božjim djelima, tko osjeća koliki nam je dar Krist koji je rođen od Marije, koja je bila dostojna roditi ga.

Toliko puta pjevamo u crkvi da je Bog naša snaga, utočište, utjeha, itd. Je li On to stvarno? U svakidašnjici? Na ulici, u školi, na radnom mjestu? Vjernik u biblijskom smislu vjeruje Bogu iznutra, osobno, i stavlja Boga na prvo mjesto i po cijenu velike žrtve u životu, poput Marije…

Naši mladi na hodočašće k Mariji u Međugorje kreću sljedeći četvrtak, dakle od 23. –  26. svibnja 2013., kako bi ih poučila putu proroka, apostola i svetaca, putu Isusa, kako ustrajati uz Njega…