Tko se ne bi oduševio i tko ne bi ozbiljno razmišljao o najvišoj naravi kad čuje nazive Duha? Nazvan je Duhom Božjim i Duhom Istine koji od Oca proizlazi. Duh pravi, Duh poglaviti i Duh Sveti osobit je i poseban njegov naziv. Sva bića koja trebaju posvećenje snažno za njim žude. On ih svojim dahom tako reći natapa i pomaže da postignu svoj vlastiti i prirodni cilj.

On je izvor svetosti i svjetlosti pomoću kojega razum spoznaje. On daje rasvjetljenje svakom razumnom biću da može spoznati istinu. Po naravi je nedostupan, ali u svojoj dobroti dopušta da ga možemo doseći. Sve ispunja svojom snagom, ali se saopćuje samo onima koji su ga dostojni. Ne daje se svima u istoj mjeri, nego svoju silu dijeli prema veličini vjere. Jednostavan je u svojoj biti, ali djeluje na razne načine. Sav je prisutan na pojedinim mjestima, a sav je i na svakom mjestu. Tako se daje da sam ništa ne gubi. Svi postaju njegovi dionici, ali tako da on sam ostaje čitav, poput sunčeva svjetla koje iskazuje blagodat pojedincu kao da ga jedino on uživa, a u isto vrijeme obasjava zemlju, i more i spaja se sa zrakom.

Tako je i Duh Sveti uza svakoga onoga koji ga je vrijedan kao da je samo uz njega, a ipak svima dijeli dosta i obilno milosti. Koji sudjeluju u njegovu životu, sudjeluju koliko im dopušta njihova narav, a ne koliko bi im se on mogao dati.

On uzdiže srca prema visinama, on vodi slabe, a usavršuje one koji su već uznapredovali. On rasvjetljuje one koji su očišćeni od svakoga grijeha i oduhovljuje ih po zajedništvu koje imaju s njim.

I kao što svijetli i sjajni predmeti, obasjani sunčanom zrakom, i sami postaju izvanredno blistavi i iz sebe ižaruju drugo svijetlo, tako i duše pune Duha Svetoga, njime obasjane, i same postaju duhovne i drugima posreduju njegovu milost.

Tu je vrelo poznavanja budućnosti, razumijevanja otajstava, shvaćanja tajni, podjele darova, nebeskoga života i veselja s anđelima. Odatle izvire beskrajna radost, ustrajnost u Bogu i sličnost s Bogom.    (sv. Bazilije Veliki, biskup)

Treba vjerovati da Duh Sveti može izvesti najnevjerojatnije obrate, da može izvesti ono što nadilazi sva ljudska očekivanja i mogućnosti. Duh Sveti djeluje nezadrživo i snažno, ali u isto vrijeme nenametljivo i tiho. On djeluje iz pozadine, u savjesti, mijenja temelje svijeta. To se vidi samo vjerom. Izvana se vidi manje od onoga što se doista događa.

Duh uvijek iznenađuje pa se njegovi potezi ne mogu proračunati, ali se može pomno osluškivati  njegov glas. Taj se glas javlja u proročkim nadahnućima, u neznatnim pomacima povijesti, u tišini i slutnji vlastite meditacije.

Gdje god se on pojavi, tu nastaje zajedništvo, on sve povezuje, omugućuje odnos i stvara ga. Duh Sveti nalazi se u središtu svakog jedinstva, on ujedno obuhvaća i ljubavlju povezuje stvorenja. Drugačije on ne može djelovati. To je njegova uloga u Trojstvu, to je njegova uloga u stvorenom svjetu.

Treba nam zato obraćenje. Duh Sveti ponajprije je onaj koji nam daruje obraćenje. I to svakome. Daruje nam razumijevanje. Daruje nam ostale svoje darove. Molimo ga za te darove. Molimo ga i za plodove. Molimo ga za snagu da možemo prihvatiti Isusa s križem jer bilo bi površno, neuvjerljivo i nedjelotvorno kršćanstvo i kršćani koji bi prihvaćali Isusa bez križa – znači bez patnje, bez boli, bez muke. To bi bilo naivno kršćanstvo.

Za blagdan Duhova želimo se pripraviti u Duhu Svetomu, – stoga će 16., 17., i 18. svibnja 2013. u našoj župi fra Ante Barišić voditi duhovnu obnovu na temu – “Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje”

Svaki dan program započinje u 18 h i traje do 21 h… U subotu će biti bdijenje pred Presvetim…

Gospodine Životvorče, Duše Sveti, molimo te uđi u podzemlje naših podsvijesti, nesvijesti i svijesti. Raščisti što treba raščistiti, preobrazi što treba preobraziti, kako ne bismo bili uobraženi nego preobraženi kršćani. Daj nam snagu za novo stvaranje, umiranje sebi i rađanje Bogu po Tebi, u Tebi po Isusu, jer Ti si obnovitelj. Obnovi lice zemlje, obnovi srca ljudi.