U nedjelju 5. svibnja 2013. godine u našoj župi Bl. Ivana Pavla II. u Petrinji, mons. Vlado Košić, biskup sisačke biskupije podijelit će Sakrament svete krizme (Potvrde) za 62 potvrđenika.

Čestitamo im!

Kako bi se naši krizmanici što bolje pripremili za slavlje Sakramenta svete krizme, taj veliki događaj u njihovu životu, važna je priprava. Ona se prije svega sastoji od redovitog dolaska na nedjeljne svete mise i župske kateheze…

Neposredna priprava za Sakrament krizme je danonoćno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je počelo danas, 2. svibnja ujutro – i traje sve do 5. svibnja –  nedjeljne mise ujutro.

Sakrament potvrde ili, kako se uobičajeno naziva, krizme, sakrament je kršćanske zrelosti u kojem primamo snagu Duha Svetoga. Krizmanik potvrđuje vjeru svoga krštenja.

Ovim sakramentom, po polaganju biskupovih ruku i pomazivanjem svetim uljem, vjernik prima Duha Svetoga i njegovih sedam darova: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Po sakramentu svete Potvrde, Duh Sveti, treća Božanska Osoba, obuzima dubinu ljudskog bića, njegovu dušu, srce i um, i djelatno sudjeluje u cjelini života svakog vjernika koji prima ovaj sakrament, usmjerujući ga na dobro. Sakramentom svete Potvrde vjernik, snagom Duha Svetoga, zadobiva novu snagu, hrabrost i odlučnost u življenju svoje vjere u Krista, te jednu novu mudrost i pronicavost u biranju životnih putova, u razlikovanju dobra i zla, u shvaćanju istinskog smisla i punine života, te na poseban način u pronalaženju pravih putova do istinske sreće.

Krizmu nazivamo i sakramentom kršćanske zrelosti, a možda bi bilo još jasnije i točnije nazvati ga sakramentom kršćanske punine. Od vjernika koji prima sakrament svete Potvrde očekuje se ozbiljna zauzetost, odgovornost i iskrenost u jednom konkretnom, istinitom i stvarnom življenju svoje vjere.

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!

Rim, 5,22-23.25