Uskrsnuće nije dokaz naše vjere, ono je njen temeljni sadržaj. Uskrsna vjera je čisto pouzdanje u Božje mogućnosti, da one sežu s onu stranu postojeće stvarnosti.
Danas nas evanđeoski odlomak vodi k praznom grobu. On, kao povijesna činjenica, može poslužiti vjeri kao znak i usmjerenje, a odluka za ili protiv uskrsne vjere nije odlučivanje o čudesnim događajima, već odluka je li netko spreman promatrati stvarnost u Božjem svjetlu te se potpuno pouzdavati u Boga. Dopustiti da te Bog uskrisi – biti uskrišen – to je poruka Uskrsa svakome od nas!
Darovana nam je trostruka sloboda: od grijeha, smrti i Zakona. Na njihovo mjesto dolazi Ljubav!

Uskrsnuće je ispunjenje Božjega nauma, njegova plana spasenja od početka stvaranja o čemu su svjedočili proroci i koji se kroz povijest razvijao posredstvom židovskog naroda.
Isusovim uskrsnućem sve je novo preobraženo i zato je Uskrs eksplozija radosti, svjetlosti, mira ljubavi i slobode. Uskrsnućem stari svijet u kojem je vladao grijeh, patnja i smrt više ne postoji, jer stvoren je novi svijet u kojem je sve preobraženo i otkupljeno te ne može propasti.

U svakom od nas Isusovim uskrsnućem uspostavljene su nove sile, a to je Bog sam. Isus nam šalje svoga Svetoga Duha koji nas mijenja da možemo biti mi kao i on, te da možemo činiti isto što i On, u vjeri. Starozavjetni svijet je dignut na jednu novu razinu u kojem smo mi baštinici Isusa Krista. Najveća baština koju smo primili – osim vječnoga života po uskrsnuću – je mogućnost opraštanja grijeha. Isus je to ostavio Crkvi i svećenicima, ali i mi sami jedni drugima možemo i trebamo opraštati grijehe.

Hoće li Krist Uskrsli danas zagrijati tvoje srce, preobraziti tvoj život, unijeti mir u tvoje nemire, jasnoću u tvoje sumnje, odlučnost u tvoju nesigurnost? Hoće li u tebi danas biti više i jasnije vjere i spoznaje Sina Božjega Isusa Krista? Danas prihvatimo Isusa uskrslog za našeg prijatelja na putu života. Otvorimo mu svoje srce i tako doživimo Uskrs srca, a to znači živjeti u svjetlu Božjem, ne zadovoljiti se zemaljskim jelom i pilom, ne iscrpljivati se brigama za sutra. Kršćanska dušo, danas na Uskrsni dan, budi čista, vjerna, pravedna, krotka i ponizna. Budi oduševljena za svaku kršćansku krepost i svoje misli i osjećaje upravi svome Ocu Nebeskom.

Neka danas Isus uskrsne i u našim srcima kako bismo se sreli s njime.